Despre Tiganul

Desenul animat „Ţiganul”.

Începutul

Ne vom prezenta modest, aşa cum obişnuim:
Sîntem compania Simpals şi lumea din Moldova ne cunoaşte. Chiar şi acei care n-a auzit niciodată de Simpals, e posibil să fi văzut măcar un clip, spot, publicitate, site sau altceva din multitudinea de lucrări pe care le-am creat pe parcursul a 10 ani de existenţă.
Şi asemeni unui top-model nemodest, dar promiţător, drept dovadă vă aducem link-ul portofoliului nostru.
Accesînd link-ul, fiecare se va convinge că studioul Simpals îl cunoaşte de mai multă vreme.

Lucrurile păreau să meargă normal pînă în momentul cînd, acum doi ani, directorului studioului Dmitri Voloşin îi trecu prin minte sau poate nişte voci din cosmos îi şoptiră: „N-ar strica oare să vă apucaţi de desene animate 3D?”.

Astfel a apărut proiectul desenelor animate tridimensionale „Ţiganul”. La bază lor a fost pusă o snoavă ţigănească. Am scris scenariul, am purces la treabă, am lansat blogul. Trebuie să remarcăm că o particularitate distinctivă a blogului nostru constă în faptul că am încercat să prezentăm utilizatorilor procesul de producere a desenelor animate 3D, cum s-ar spune, pe dinăuntru.

Iniţial durata desenelor animate era prevăzută de trei minute. Dar şi acest volum ne părea că e ambiţios şi e un Proiect de amploare. Ochii speriau, genunchii tremurau, capul vuia, iar mîinile făceau încetul cu încetul. Au apărut noi idei, noi personaje şi durata filmului animat a crescut, mai întîi, pînă la cinci minute, iar mai apoi – pînă la şapte minute.

Pentru a nu lăsa cititorii blogului nostru să se plictisească, de sărbători emiteam mici ilustrate video, însoţite de soundtrack-urile scrise de echipa Zdob şi Zdub. În timp ce se realizau ilustratele, munca asupra filmului animat nu contenea, durata lui depăşind limita de 10 minute.

Prezentul

În fine, făcînd retrospectiva celor realizate într-un an şi jumătate, cîntărind scenariul voluminos şi o groază de idei interesante, am înţeles că toate acestea nu vor încăpea într-un film de scurt metraj, iar să aruncăm ceva ne-ar părea rău. Dar a face un film cu desene animate de jumătate de oră e ca şi cum a-i bate cuie cu notebook-ul. Adică, s-ar putea face, dar scump şi nătîng.

Concluzia veni de la sine – n-are rost să mai facem mărunţişuri, e timpul să creăm un film cu desene animate 3D de lung metraj pentru rulare în cinematografe.

Decizia fiind luată, am purces la căutarea partenerilor şi investitorilor, căci cu propriile forţe ar fi imposibil să producem un film animat de lung metraj.

De aceea am fost nevoiţi să-l delegăm pe regizorul şi animatorul ideinic al „Ţiganului” Dmitri Voloşin pentru pocloane la investitori. Mult timp a petrecut Dmitri pe drumuri şi în deplasări, a slăbit şi a devenit pletos şi bărbos, norocul, totuşi, i-a surîs.

Astăzi avem deja semnat un contract cu firma rusă STV şi cu unul din cei mai mari producători din CSI – Serghei Selianov, care are la activ filmele Fratele, Fratele-2, Specificul pescuitului naţional, Bumer şi multe altele.

Pentru a lucra la un proiect atît de mare, nu erau suficiente doar ideile şi banii. Mai erau necesari şi Oamenii. Vreo 70-80 persoane, care să lucreze la acest proiect, să se afunde în el şi să se mîndrească cîndva că l-au făurit. Ar fi posibil, cu eforturi, să angajăm personal calificat de după graniţă, dar n-am fi noi Simpals, dacă am alege calea cea mai uşoară.

Am hotărît să încercăm a pregăti persoanele, de care avem nevoie, aici, în Moldova şi pentru acest scop deschidem Şcoala Monştrilor Graficii Computerizate şi a Animaţiei.

Ea va deveni prima şcoală din Moldova, unde studenţii vor fi învăţaţi cum să facă desene animate. Fireşte nu ne vom limita la cadrele autohtone, sîntem gata să antrenăm specialişti de peste hotare, dar nu numai pentru a mări schema de încadrare, ci şi pentru a prelua o experienţă fără de preţ şi a ne ridica calificarea.

Viitorul…

Vom încheia într-o manieră optimistă, inerentă nouă:
Ceea ce ne va reuşi, veţi vedea pe ecranele cinematografele cam peste vreo trei ani… Neapărat veţi vedea.